Oleh : Samhani Ismail
Semua wanita pastinya mengenali kulit kayu manis yang seringkali digunakan untuk memasak. Bentuknya yang panjang dan baunya yang wangi bukan sahaja enak dijadikan ramuan masakan, bahkan nilai khasiatnya untuk kesihatan badan juga telah diyakini sejak turun-temurun.
Kulit kayu manis bersifat panas. Ia dikenali dengan nama saintifik Cinnamomum zeylanicum, berasal dari keluarga Lauracea. Sifatnya yang panas amat baik untuk memanaskan badan terutamanya bagi menjaga kesihatan wanita.
Ia boleh menghilangkan rasa sakit kedatangan haid yang berlaku akibat pengecutan dinding rahim yang kuat. Ia juga boleh melegakan kesakitan di bahagian ari-ari dan kaki.
Kulit kayu manis lebih berkesan diminum bersama halia bagi mengubati selesema dan melancarkan pengaliran darah. Kedua-duanya sering direbus bersama-sama bagi mengatasi masalah lenguh-lenguh badan, terutamanya di bahagian kaki, tangan, lutut dan pinggang akibat kesejukan.
1 comment:
Thanks great posst
Post a Comment