Sunday, June 15, 2008

Labah-labah

www.quaisz.blogspot.com


Labah-labah adalah sejenis araknida yang dianggap ‘baik’ oleh kebanyakan manusia tetapi sesetengah spesies labah-labah boleh menyebabkan masalah yang kronik jika terkena gigitan.

Semua labah-labah adalah karnivor (pemakan daging) dan banyak yang bersifat kanibal. Masing-masing menangkap mangsanya termasuk lalat dan serangga kecil lain atau dari jenisnya sendiri lalu menerkam dan melemahkannya dengan memasukkan venom melalui hujung rahangnya yang beracun lantas menghisap cairan badan mangsa tersebut.

Labah-labah dibekali organ untuk menenun bagi membolehkannya membina sarangnya. Dengan memerlkan keadaan yang lembap, labah-labah hidup di merata tempat seperti di tanah, bawah pokok tumbang, tmbunan batu, di dalam dan di luar rumah.

Hanya beberapa spesies labah-labah sahaja yang berbahaya kepada manusia. Meeka akan menyerang bahagian badan yang terdedah apabila tersentuhnya atau apabila sarangnya diusik.

Laba-labah dikelaskan kepada 2 iaitu yang menyebabkan luka setempat dan masalah sistemik. Contohnya tarantula, ia terdapat di kawasan tropika, berbulu lebat dengan rupa yang menakutkan tetapi tidaklah begitu bahaya.

Post a Comment