Wednesday, June 27, 2007

Nutrisi Ramadhan..

www.quaisz.blogspot.com

Nutrisi Ramadhan

Bulan Ramadhan kadangkala dianggap sebagai bulan pesta makanan. Pabila berkumandang azan Maghrib, meja makan sudah dipenuhi dengan pelbagai jenis juadah dan hidangan. Air jagung, air kelapa muda, ait tuak, ABC rock, kuih ondeh-ondeh, puteri berendam, dan bunga tanjung menjadi menu harian di rumah. Tak termasuk lagi lauk pauk yang bermacam-macam jenisnya. Usai makan, bagaikan ular sawa kekenyanganlah jadinya, lembab untuk bangun solat dan sukar berterawih kerana perut yang sedari 14 jam kosong tiba-tiba diasak bertubi-tubi dengan pelbagai makanan. Tetapi bagi pelajar-pelajar di IPT, ada juga yang berbuka dan bersahur dengan mee Maggy lantaran duit pinjaman sudah kehabisan…Menjadi kebiasaan, nutrisi di bulan Ramadhan akan berubah sedikit berbanding di bulan-bulan lain.

Mencari panduan daripada sirah rasul junjungan, saya telah merujuk kepada Ustaz Anuar Ridwan Zakaria, seorang pensyarah di Jabatan Al-Quran dan Hadith, Akademi Pengajian Islam , Universiti Malaya untuk mendapatkan maklumat yang tepat lagi sahih berkenaan nutrisi Rasulullah di bulan Ramadhan. Beliau menyatakan tidak banyak ditemui hadith-hadith yang menceritakan bagaimana menu atau nutrisi yang diambil oleh Rasulullah di bulan puasa. Ini sebab makanan yang diambil oleh Rasulullah adalah sama sahaja pada setiap bulan. Tiada perbezaan. Baginda lebih menekankan etika pemakanan. Baginda berbuka dahulu dengan buah kurma rutab, jika tiada, baginda mengambil tamar kering, jika tamar pun tiada, baginda hanya meminum air dan kemudian bersolat jemaah. Namun ada juga beberapa jenis makanan yang baginda amat suka dan yang kurang disukai. Baginda menggemari halwa dan madu, buah anggur dan tamar. Baginda tidak menggemari mendahului orang lain dalam menghadapi hidangan dan makan dengan penuh tertib. Baginda hanya makan sedikit tetapi mencukupi. Baginda makan hanya setelah lapar dan berhenti sebelum kenyang. Dengan berbekalkan makanan yang sedikit itulah, baginda mampu menghunus pedang dan berjuang menyebarkan risalah Allah ke muka bumi.

Di samping itu, baginda tidak mengambil sesuatu makanan dengan makanan tertentu dalam satu-satu menu. Contohnya baginda menegah memakan daging dengan susu dalam satu hidangan. Setiap makanan mempunyai khasiat dan toksik yang tersendiri. Daging yang merupakan penyumbang protein yang amat baik tidak boleh diambil bersama-sama susu yang juga sumber protein. Dalam prinsip nutrisi perlengkapan protein, sumber protein mesti dipelbagaikan dengan kombinasi yang betul supaya kita memperoleh kesemua asid amino perlu dengan mencukupi.

Ditekankan baginda tidak makan selain dari buah-buahan tempatan. Makanan yang tumbuh di iklim panas sesuai untuk manusia yang tinggal di tempat panas. Sebagaimana durian yang berasal dari negeri di kawasan khatulistiwa beriklim lembap panas, buah durian kurang sesuai dimakan oleh orang-orang di Gurun Sahara atau mereka yang tinggal di iglu. Baginda mempercepat masa berbuka dan melewatkan bersahur hampir kepada subuh. Terdapat hasil kajian yangmenunjukkan bahawa tempoh berpuasa selama lebih kurang 14 jam itu adalah waktu yang paling ideal untuk perut kita berada dalam keadaan kosong dan rehat. Sistem penghadaman akan berehat dan menyahtoksikkan serta mengasah kecekapan sistem.

Semasa berpuasa, kita digalakkan mengambil buah kurma, dan memperbanyak minum air. Buah kurma sedang dikaji dan ia ditaman di Israel. Mereka telah menganalisis khasiat kurma dalam bidang perubatan. Di manakah hebatnya buah hitam yang menjadi santapan utama junjungan teragung ini ?

Kurma adalah sejenis pohon palma. Ia hidup subur di tanah yang memerlukan kuantiti garam yang rendah iaitu antara 4.3 hingga 12.8 dSm-1 untuk mengekalkan survivalnya. Spesies ini mempunyai penetrasi akar yang cepat. Akarnya boleh menjalar pantas dan menyerap air dengan baik walaupun di kawasan sekering padang pasir atau pada kepekatan garam yang tinggi. Dalam keseluruhan tumbuhan ini, bahagian yang paling tahan adalah bahagian akar dan daun, manakala bahagian batang adalah bahagian paling sensitif kepada tekanan garam. Spesies kurma adalah bersifat halofit. Tumbuhan halofit adalah tumbuhan yang boleh beradaptasi di kawasan berkemasinan tinggi seperti estuari, muara, kuala dan paya. Sel-selnya lebih masin dari air laut. Ia mampu hidup pada tekanan garam yang tinggi lantaran ia menggunakan mekanisma osmoregulasi untuk mendapatkan air. Tahap ketahanan yang tinggi inilah membolehkan pohon kurma mampu teguh berdiri biarpun di gurun yang tandus.

Buah kurma atau dengan bahasa saintifiknya Phoenix dactylifera berbentuk silinder, warnanya kuning hingga coklat kemerahan. Isinya tebal, membaluti biji. Kulit yang tipis membuatkan isi buah mudah dimasuki ragi dari udara, selanjutnya memfermentasi karbohidrat. Lantaran gula asli yang tinggi, ia tidak perlukan bahan pengawet . Pengeringan biasanya dilakukan oleh matahari. Dalam proses ini, buah akan kehilangan kira-kira 35 % dari khasiatnya.

Kandungan kalori kurma juga tinggi (317 kal/100 gr), amat baik bagi memulihkan stamina. Kalorinya, selain sebagai bahan bakar utama tubuh, mampu mencegah terjadinya pengoksidaan lemak yang tidak lengkap. Pengoksidaan tidak lengkap menghasilkan sebatian karbonil yang tidak diperlukan oleh tubuh seperti asetoasetat, keton, aseton dan beta-hidroksi-butirik yang dibentuk dalam hati dan dikeluarkan melalui urin. Pengambilan kurma boleh mengelakkan berlakunya pengoksidaan tidak lengkap ini.

Selain mengandungi kandungan karbohidrat yang tinggi, kurma juga mengandungi serat. Semakin dikeringkan, semakin tinggilah nilainya karena membentuk resistant starch atau kanji perintang penyakit. Jika selulosa amat berguna untuk mengatur peristalsis usus, hemiselulosa dan pektin mampu menyerap banyak air dalam usus besar. Selain itu, serat juga berfungsi mengawal berat badan, menghindari obesiti, menghindari divertikulosis (sembelit), merendahkan paras kolesterol dan lipid dengan merencat sintesis kolesterol, ia juga mampu mengawal diabetes dan menghindari kanser kolon.

Unsur lain yang terdapat pada kurma adalah fosforus, iaitu sejenis mineral kedua terbanyak dalam tubuh setelah kalsium. Merupakan unsur nukleus dan membran sel, ia menjadi faktor esensial kepada seluruh tindakbalas pembentukan tenaga dalam sel. Ia juga berfungsi sebagai komponen pembentuk kristal pada tulang rangka. Banyak lagi kehebatan kurma yang antara lain ialah ia mampu menjaga kesihatan salur usus, mencegah konstipasi (sembelit), menyahtoksik alkohol, menguatkan jantung, meningkatkan kemampuan seksual, mampu mengubati diarea (cirit-birit) kanak-kanak dan sebagainya.

Agar tubuh kita tetap segar dalam menjalankan ibadah puasa, harus diperhatikan juga mengenai keutuhan cecair dalam tubuh. Antaranya, kita perlu mengambil air kosong dalam kuantiti yang banyak. Air merupakan nutrient yang paling penting di mana 50-60% daripada berat badan disumbangkan oleh air. Air perlu dikawal pada paras yang sepatutnya. Kekurangan air akan meransang reseptor dahaga, menguja kita meminum air supaya ia kembali ke paras normal. Air kosong boleh membersihkan organ dan ia cepat diserap tubuh melalui pembuluh darah dan membantu mencegah terjadinya penggumpalan dalam darah. Di samping merupakan komponen utama darah, ia bertindak sebagai medium tindak balas biokimia dalam badan. Fungsinya sebagai pelarut bagi melarutkan nutrien yang diambil dan pengawal suhu badan ditambah pula dengan tugasnya sebagai pelindung dari trauma dan hentakan. Ia merupakan komponen bagi cecair serebrospinal di tengkorak dan cecair amniotik bagi melindungi bayi dalam kandungan.

Santapan sahur seharusnya menyajikan nilai lemak yang rendah kerana ia akan mengakibatkan rasa mengantuk dan merendahkan produktiviti serta melambat kan proses penyerapan makanan ke dalam tubuh. Keadaan ini mengakibatkan risiko beberapa penyakit.

Walaupun memberus gigi dibenarkan namun lebih baik dielakkan selepas tengah hari. Banyakkan membaca al-Quran dan bersedekah.

Para aulia’ melakukan puasa yang paling tinggi darjatnya iaitu puasa minda. Dengan kata lain, di samping tidak makan, minum, mereka tidak mengingati dan memikirkan apa jua selain Allah.

Begitulah sunnah, kehebatan ajaran rasulullah tidak ada bandingannya. Hanya hati yang sentiasa patuh pada ajaran baginda mampu mengecapi nikmat kehidupan yang sebenar.

Sains Biokesihatan, Institut SainsBiologi, UM

8 Otober 2005, 4 Ramadhan 1425H

Tersiar Dalam Buletin AMAL

No comments: